Do góry

Desery Przepis na:

Krem dyniowy do ciast i deserów

Krem dyniowy do ciast i deserów

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 6057

Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów.

Składniki

  • 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni 250 g masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Puree z dyni
    Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia

  2. Krem
    Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.


    *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

etui 25 października 2015 Krem wygląda ok, jednak blender i zwarzy wymaga korekty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 25 października 2015 bardzo jestem ciekawa smaku tego kremu,widok oczy cieszy :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń