Do góry

Desery Przepis na:

Krem kawowy

Krem  kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7823

Dodano:

Odsłon: 9004

Ma same zalety , jest delikatny, o kremowej konsystencji, rozpływa się w ustach, a przy tym nie wymaga dużo pracy. Polecam. :)

Składniki

  • 250ml kawy /3 łyżeczki na 250ml wody/
  • 150g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem kawowy

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w 100ml przegotowanej, ale zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
    W misce wymieszać żółtka z cukrem , postawić na garnku z gotującą się wodą /tzw.kąpiel wodna/ i miksować, aż rozpuści się cukier, a masa podwoi swoją objętość.

  2. Do żółtek wlać kawę, wymieszać do połączenia z masą żółtkową . Następnie dodać żelatynę i energicznie miksować, aby nie powstały grudki. Wszystko to wykonujemy cały czas podczas kąpieli wodnej. Masę zdjąć z ognia i wystudzić.

  3. Kiedy masa kawowa będzie schłodzona, ubić śmietankę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

  4. Krem przełożyć do małych szklaneczek lub pucharków i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.

  5. Krem kawowy podawać schłodzony. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń