Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny krem do biszkoptów, rolad a przede wszystkim tortu Pavlova.
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25420
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19084
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21084
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25420
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19084
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21084
Składniki
Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36%, można też użyć 30% ale z większą zawartością tłuszczu jest po prostu łatwiej.
Śmietanę (z cukrem) ubijam na gęstą masę, osobno ubijam mascarpone. Następnie mieszam je za sobą. Czasem dodaję do śmietany cukier wanilinowy, czasem puder, ale najczęściej nie daję nic, krem jest wystarczająco słodki.
Jeżeli śmietanę i mascarpone ubija się osobno, a następnie delikatnie ze sobą miesza, krem się nie rozwodni. Nie trzeba wtedy ratować go żadną chemią.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dodać odrobinę płatków owsianych.