Do góry

Desery Przepis na:

krem z białą czekoladą i bitą śmietaną

krem z białą czekoladą i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 22018

przepyszny lekki krem do tortu

Składniki

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 300 g masła
  • 1 śmietan-fix (jeśli tort ma dłużej poleżeć, inaczej nie jest to konieczne)
  • 200ml śmietanki 36%
  • budyń można użyć gotowy, bądź zrobić samemu:
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • Kilka łyżek cukru-do smaku
  • 1/2 litra pełnego mleka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Białą czekoladę należy połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce na małym ogniu. Całkowicie wystudzić. Bardzo schłodzoną masę śmietanowo- czekoladową, ubijamy dosypując śmietan-fix.


  2. Gotujemy budyń; możemy użyć z torebki lub zrobić samemu. W kubku rozrabiamy z mlekiem obie mąki i cukry. Wlewamy na resztę gotującego się mleka i gotujemy. Studzimy.

  3. Kostkę miękkiego masła ucieramy na gładką masę i dodajemy zimny budyń tak aby masy się połączyły.

  4. Do wyżej przygotowanej masy maślano-budyniowej dodajemy stopniowo, po jednej łyżce, ubitą śmietanę z czekoladą, miksując na najniższych obrotach.

  5. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 24 stycznia 2014 tylko balabym sie zeby mi sie nie zwazyl trzeba miec odpowiednia temperature

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń