Do góry

Desery Przepis na:

Kremówki z truskawkami.

Kremówki z truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1425 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 3545

Bardzo smaczne kremówki z truskawkami. Idealne do popołudniowej kawki. Podany przepis jest na formę o wymiarach 25 x 36 cm.

Składniki

  • śmietanka 36% 750 ml
  • serek mascarpone 750 ml
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier puder 4-5 łyżek
  • słomki ptysiowe 300 g
  • truskawki 0,5 kg
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i umieszczamy na durszlaku żeby ociekły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blachy pokrywamy słomkami ptysiowymi.

  2. Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta, stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Połową masy śmietankowej pokrywamy słomki ptysiowe. Masę rozsmarowujemy równo.

  3. Na warstwę masy śmietankowej układamy przekrojone na połówki truskawki.

  4. Na ułożoną warstwę truskawek wykładamy pozostałą masę śmietankową, równamy.

  5. Na masę śmietankową układamy kolejną, ostatnią warstwę ze słomek ptysiowych.

  6. Blachę z kremówkami owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  7. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy ciasto wyjąć z formy, pokroić na porcję.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń