Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kremówki z truskawkami. Idealne do popołudniowej kawki. Podany przepis jest na formę o wymiarach 25 x 36 cm.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 246
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 246
Składniki
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i umieszczamy na durszlaku żeby ociekły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blachy pokrywamy słomkami ptysiowymi.
Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta, stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Połową masy śmietankowej pokrywamy słomki ptysiowe. Masę rozsmarowujemy równo.
Na warstwę masy śmietankowej układamy przekrojone na połówki truskawki.
Na ułożoną warstwę truskawek wykładamy pozostałą masę śmietankową, równamy.
Na masę śmietankową układamy kolejną, ostatnią warstwę ze słomek ptysiowych.
Blachę z kremówkami owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy ciasto wyjąć z formy, pokroić na porcję.
Smacznego!!!