Królewiec
Składniki
- Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maki
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dkg margaryny
- 1 jajko
- Masa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1łyżka mąki zwykłej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
Składniki
- Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maki
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dkg margaryny
- 1 jajko
- Masa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1łyżka mąki zwykłej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny

Etapy przygotowania
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia taką samą w jakiej upieczemy kruche ciasto. Piec w temperaturze 160- 180 stopni.
Ciasto kruche: Zarobić ciasto,podzielić na 2 części,upiec 2 placki w jednakowych formach. Masa: z mleka ,mąki, cukru ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze wymieszać.Gorącą masą przekładać placki. Placek kruchy-masa-biszkopt -masa-placek kruchy-polewa
Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2473
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2473



Składniki
- Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maki
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dkg margaryny
- 1 jajko
- Masa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 1łyżka mąki zwykłej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia taką samą w jakiej upieczemy kruche ciasto. Piec w temperaturze 160- 180 stopni.
Ciasto kruche: Zarobić ciasto,podzielić na 2 części,upiec 2 placki w jednakowych formach. Masa: z mleka ,mąki, cukru ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze wymieszać.Gorącą masą przekładać placki. Placek kruchy-masa-biszkopt -masa-placek kruchy-polewa
piekłam, ciasto jest super, polecam
piekłam, ciasto jest super,polecam
to ciasto jest przepyszne moja babcia jej robiła:) pozdrawiam
Ciasto kruche jest gniecione.
Ale to ciasto kruche ma byc gniecione czy ucierane ?Jak Pani podaje jakis przepis to prosze doklanie pisac co i jak .