Do góry

Desery Przepis na:

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 1149

Dary jesieni zamknięte w pysznym kruchym cieście z miodem

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki
  • żółtko, 1 szt
  • masło, 0,4 kostki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier puder, 0,3 szklanki
  • orzechy, 0,5 szklanki
  • jabłko, 1 szt
  • Miód, 2 lyzki
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

  2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.Orzechy siekamy.Jabłko kroimy w kosteczkę.Układamy na środku ciasta.Polewamy miodem.Zamykamy "do środka"

  3. Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta ( tak jak u mnie ). Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C. Studzimy i bierzemy się za dekorowanie! Tu już możemy śmiało fantazjować! Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń