Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z truskawkami i rabarbarem

Krucha tarta z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 75

Jedno z najprostszych ciast jakie znam - kruche ciasto z owocami do przygotowania w zaledwie kilka chwil. Maślane, dobrze wypieczone w połączeniu sezonowymi owocami to klasyka, które nigdy się nie znudzi. Takie ciacho najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Można zaserwować je na ciepło z gałką ulubionych lodów lub na zimno z filiżanką mocnej kawy.

Składniki

  • Mąka tortowa 300 g
  • Masło 150 g
  • Cukier puder 120 g
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • sól 1 szczypta
  • Truskawki 400 g
  • rabarbar 300 g
  • Cukier waniliowy domowy 2 łyżki
  • Kasza manna 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krucha tarta z truskawkami i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać do połączenia się składników, zrobić dołek na środku ciasta i wlać żółtka. Szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.

  2. Owoce wymieszać z cukrem i kaszą manną. Ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3 porcji. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykleić spód oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i podpiec przez ok. 20-25 minut.

  3. Na podpieczony spód wyłożyć owoce. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta, dociskając do brzegów formy. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zarumieniania się wierzchu. Tartę podawać po lekkim lub całkowitym wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń