Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki to idealna słodka przekąska do aromatycznej kawy. Możesz je wypełnić dowolnym nadzieniem np. lemon curd i przyozdobić ulubionymi owocami np. leśnymi czy kwaskowatym kiwi. My tym razem postawiliśmy na klasyczny krem budyniowy. Babeczki podaliśmy ze słodką figą.
Foremki do babeczek. Rękaw cukierniczy.
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 36
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 791
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 128
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 53
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 36
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmów...
Odsłon: 791
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 128
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 53
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło do jego zrobienia powinno być dobrze schłodzone.
Na stolnicę przesiej mąkę i zmieszaj wraz z cukrem. Dodaj pokrojone na mniejsze części masło, całość przesiekaj. Następnie dorzuć żółtko i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Formy na kruche babeczki natłuść masłem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, przekładaj do foremek i palcami dociskaj do spodu i brzegów.
Gotowe przełóż na blaszkę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut.
Przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski. Dodaj do nich cukier i pastę waniliową, za pomocą rózgi wymieszaj. Następnie dosyp mąki i ponownie dokładnie mieszaj do połączenia się składników.
W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie lekko bulgotać, wlej jajeczną masę, energicznie mieszaj. Gdy krem zgęstnieje, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia.
Przestudzony krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na upieczone babeczki.
Figę dokładnie umyj, osusz i podziel na 8 części. Każdą babeczkę ozdób kawałkiem figi.