Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki to idealna słodka przekąska do aromatycznej kawy. Możesz je wypełnić dowolnym nadzieniem np. lemon curd i przyozdobić ulubionymi owocami np. leśnymi czy kwaskowatym kiwi. My tym razem postawiliśmy na klasyczny krem budyniowy. Babeczki podaliśmy ze słodką figą.
Foremki do babeczek. Rękaw cukierniczy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 25
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 25
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło do jego zrobienia powinno być dobrze schłodzone.
Na stolnicę przesiej mąkę i zmieszaj wraz z cukrem. Dodaj pokrojone na mniejsze części masło, całość przesiekaj. Następnie dorzuć żółtko i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Formy na kruche babeczki natłuść masłem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, przekładaj do foremek i palcami dociskaj do spodu i brzegów.
Gotowe przełóż na blaszkę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut.
Przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski. Dodaj do nich cukier i pastę waniliową, za pomocą rózgi wymieszaj. Następnie dosyp mąki i ponownie dokładnie mieszaj do połączenia się składników.
W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie lekko bulgotać, wlej jajeczną masę, energicznie mieszaj. Gdy krem zgęstnieje, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia.
Przestudzony krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na upieczone babeczki.
Figę dokładnie umyj, osusz i podziel na 8 części. Każdą babeczkę ozdób kawałkiem figi.