Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki to idealna słodka przekąska do aromatycznej kawy. Możesz je wypełnić dowolnym nadzieniem np. lemon curd i przyozdobić ulubionymi owocami np. leśnymi czy kwaskowatym kiwi. My tym razem postawiliśmy na klasyczny krem budyniowy. Babeczki podaliśmy ze słodką figą.
Foremki do babeczek. Rękaw cukierniczy.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło do jego zrobienia powinno być dobrze schłodzone.
Na stolnicę przesiej mąkę i zmieszaj wraz z cukrem. Dodaj pokrojone na mniejsze części masło, całość przesiekaj. Następnie dorzuć żółtko i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Formy na kruche babeczki natłuść masłem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, przekładaj do foremek i palcami dociskaj do spodu i brzegów.
Gotowe przełóż na blaszkę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut.
Przygotuj krem. Żółtka przełóż do miski. Dodaj do nich cukier i pastę waniliową, za pomocą rózgi wymieszaj. Następnie dosyp mąki i ponownie dokładnie mieszaj do połączenia się składników.
W garnku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie lekko bulgotać, wlej jajeczną masę, energicznie mieszaj. Gdy krem zgęstnieje, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia.
Przestudzony krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na upieczone babeczki.
Figę dokładnie umyj, osusz i podziel na 8 części. Każdą babeczkę ozdób kawałkiem figi.