Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kremem i owocami. Babeczki wychodzą cudownie maślane i kruchutkie. Nadzienie jest kremowe, waniliowe i nie za słodkie, a owoce nie tylko zdobią nasze babeczki, ale też przyjemnie przełamują smak kremu i nadają całości charakteru. Nic tylko wypiekać, wypełniać i zajadać!
mikser, foremki do babeczek
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
Składniki
Przygotuj korpusy babeczek. Do dużej miski wsyp 200 g mąki pszennej, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego. Zawartość miski krótko przemieszaj trzepaczką do równego rozprowadzenia składników.
Do mąki dodaj 100 g bardzo zimnego masła, prosto z lodówki. Tłuszcz połącz ze składnikami suchymi do uzyskania konsystencji mokrego piasku za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub palców. Jeśli używasz dłoni, działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła.
Kiedy zawartość miski zacznie przypominać ciasto na kruszonkę, dodaj 2 żółtka i zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Ciasto wyrabiaj najpierw przez chwilę w misce, aż mąka wchłonie wilgoć pochodzącą z żółtek; następnie wyłóż ciasto na blat. Wyrabiaj je tylko do połączenia się składników i utworzenia przez nie zwartego, niezbyt gładkiego ciasta. Powinno to zająć nie dłużej niż 2 - 3 minuty.
Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut do całkowitego schłodzenia.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i rozwałkuj w płat o grubości około 3 milimetrów. Z ciasta wytnij krążki o średnicy odrobinę większej niż średnica foremek do babeczek. Tak przygotowanymi krążkami wyklej natłuszczone i wysypane kaszą manną foremki.
Korpusy delikatnie nakłuj widelcem i ponownie odstaw je do lodówki na kolejnych 30 minut.
Po upływie pół godziny wyjmij babeczki z lodówki. Każdą formę z ciastem wyłóż kawałkiem pogniecionego papieru do pieczenia i obciąż łyżką ryżu, suszonej fasoli lub grochu ceramicznego.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i delikatnie pozbądź się ryżu wraz z papierem do pieczenia. Dopiecz babeczki przez kolejnych 10 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru.
Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia i zestalenia. Kiedy korpusy delikatnie stwardnieją, wyjmij je z foremek i przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia.
Przygotuj krem. Do dużej miski wlej 200 g dobrze schłodzonej, 36% kremówki. Dodaję do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość miski ubij mikserem do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Na początku użyj niskich obrotów do rozmieszania serka w płynie, a następnie zwiększ moc i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas stygnięcia kruchego ciasta.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki, o średnicy 1cm. Każdą babeczkę wypełnij kremem i udekoruj owocami.
Smacznego!