Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z masą mascarpone-krówkową

Kruche babeczki z masą mascarpone-krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 754

Małe, słodkie i pyszne ? Kruche babeczki z pyszną masą ! Polecam babeczki /które możemy upiec nawet kilka dni wcześniej/ z masą z serka mascarpone i masy krówkowej /która nie "podchodzi wodą" i nie rozmiękcza babeczek/ z przysłowiową wisienką na szczycie:)

Składniki

  • babeczki:
  • mąka pszenna 30 dag
  • żółtka 4 szt
  • masło 30 dag
  • cukier puder 15 dag
  • sól 1 szczypta
  • masa:
  • serek mascarpone 6 łyżek
  • masa krówkowa z puszki 6 łyżek
  • wiśnie drylowane do dekoracji
  • tłuszcz do foremek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy babeczki: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy sól,żółtka i zimne pokrojone masło. Początkowo wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Ciasto możemy użyć od razu albo schłodzić najpierw w lodówce.

  2. Ciastem wylepiamy natłuszczone foremki i nakłuwamy widelcem lub wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min. Odstawiamy do wystudzenia.
    Serek mascarpone mieszamy z dodawaną porcjami masą krówkową. Przygotowaną masą napełniamy dobrze wystudzone korpusy babeczek i ozdabiamy drylowanymi wiśniami /mogą być świeże, z kompotu lub nalewki:)/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń