Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką

Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 223 Ocena: 2408

Dodano:

Odsłon: 271

Premis na kruche korpusy , które możemy nadziać dowolnym kremem.

Składniki

  • Składniki na babeczki:
  • 130 g mąki
  • 90g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 13g kakao
  • Składniki na bitą śmietanę
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 6 g żelatyny
  • 60 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką

Przygotowanie

  1. Mąkę z kakao i solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce).
    Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać na ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze.
    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek.
    Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie nacisnąć foremkę.
    Każdy korpus nadziać za pomocą worka cukierniczego bitą śmietaną, przyozdobić owocami.


  2. Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce.
    Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie, lekko ją podgrzać i rozpuścić. Namoczoną żelatynę można podgrzać w mikrofalówce przez 10 sekund lub w kąpieli wodnej.
    Śmietankę ubijać na wolnych obrotach z dodatkiem cukru pudru. Kiedy śmietanka zacznie już wyraźnie gęstnieć (widać fale pozostawiane przez mikser), powoli wlewać żelatynę. Po dolaniu żelatyny ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń