Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Premis na kruche korpusy , które możemy nadziać dowolnym kremem.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3927
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3927
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 767
Składniki
Mąkę z kakao i solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać na ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie nacisnąć foremkę. Każdy korpus nadziać za pomocą worka cukierniczego bitą śmietaną, przyozdobić owocami.
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie, lekko ją podgrzać i rozpuścić. Namoczoną żelatynę można podgrzać w mikrofalówce przez 10 sekund lub w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijać na wolnych obrotach z dodatkiem cukru pudru. Kiedy śmietanka zacznie już wyraźnie gęstnieć (widać fale pozostawiane przez mikser), powoli wlewać żelatynę. Po dolaniu żelatyny ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.