Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką.

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2199

Dodano:

Odsłon: 615

Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powidła śliwkowego, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła )
  • Krem:
  • 220 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką.

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

  2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.

  3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

  4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

  5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłem, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.

  6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń