Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruchutkie i słodkie ciasteczka!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12565
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13613
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12565
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13613
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Składniki
Żurawinę drobno siekamy i umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami. Za pomocą tępego noża siekamy masło, a na koniec zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na kilka mniejszych części by szybko można było je potem rozwałkować. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce, gdy będzie już twarde wyciągamy je partiami, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 18-20 minut (im cieniej rozwałkujecie tym krócej należy je piec). Upieczone ciastka ściągamy z blachy dopiero, gdy wystygną. Czynności te powtarzamy z resztą ciasta.