Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruchutkie i słodkie ciasteczka!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 409
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 227
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 173
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 409
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 227
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 173
Składniki
Żurawinę drobno siekamy i umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami. Za pomocą tępego noża siekamy masło, a na koniec zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na kilka mniejszych części by szybko można było je potem rozwałkować. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce, gdy będzie już twarde wyciągamy je partiami, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 18-20 minut (im cieniej rozwałkujecie tym krócej należy je piec). Upieczone ciastka ściągamy z blachy dopiero, gdy wystygną. Czynności te powtarzamy z resztą ciasta.