Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz przekąsić coś słodkiego do kawy, a zwykle kupujesz gotowe wyroby, przekonaj się, jak łatwo można przygotować kruche ciasteczka z dżemem. Żadne z dostępnych w sklepach herbatników nie mogą się równać smakiem z domowymi!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2478
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1485
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2478
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1485
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę i wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Pokrój masło w kostkę i przesiekaj z mąką, aż powstanie gruba kruszonka.
Dołóż do kruszonki żółtka, jogurt i ekstrakt z wanilii. Energicznie zagnieć składniki dłońmi na jednolite, gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kulę. Owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości około 3 mm. Pokrój go na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nałóż niewielką porcję dżemu (nie nakładaj zbyt dużo, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia). Złóż, sklejając dwa przeciwległe rogi – tak, by powstała swego rodzaju rurka.
Roztrzep widelcem białka i posmaruj nimi ciasteczka z wierzchu (posłuż się silikonowym pędzelkiem).
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 12-15 minut – aż ciasteczka lekko się zarumienią.