Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz przekąsić coś słodkiego do kawy, a zwykle kupujesz gotowe wyroby, przekonaj się, jak łatwo można przygotować kruche ciasteczka z dżemem. Żadne z dostępnych w sklepach herbatników nie mogą się równać smakiem z domowymi!
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 195
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20175
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 195
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20175
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę i wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Pokrój masło w kostkę i przesiekaj z mąką, aż powstanie gruba kruszonka.
Dołóż do kruszonki żółtka, jogurt i ekstrakt z wanilii. Energicznie zagnieć składniki dłońmi na jednolite, gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kulę. Owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości około 3 mm. Pokrój go na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nałóż niewielką porcję dżemu (nie nakładaj zbyt dużo, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia). Złóż, sklejając dwa przeciwległe rogi – tak, by powstała swego rodzaju rurka.
Roztrzep widelcem białka i posmaruj nimi ciasteczka z wierzchu (posłuż się silikonowym pędzelkiem).
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 12-15 minut – aż ciasteczka lekko się zarumienią.