Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym

Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1538

Dodano:

Odsłon: 444

Kruche ciasteczka obficie pokryte karmelowym masłem orzechowym, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polane gorzka czekoladą. Idealne do kawy.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • obłożenie:
  • szklanka cukru
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 5-6 łyżek gładkiego masła orzechowego
  • 400 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.

    Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.

    Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni.

    Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami.

    Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń