Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką

Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 2854

Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 180 g zimnego masła lub margaryny
  • Składniki na masę budyniową
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • Ilość cukru podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki)
  • 600 ml mleka
  • Składniki na kokosową kruszonkę
  • 120 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania ciasta:
    Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

  2. Przygotować budyń:
    Z podanych składników ugotować budyń i pozostawić pod przykryciem żeby się nie utworzył kożuch.

  3. Przygotować kruszonkę:
    Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka.

  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy.

    Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Na upieczony spód wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Na owoce położyć budyń i całość posypać kruszonką.

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/02/kruche-ciasto-z-budyniem-czerwona.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń