Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 11497

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami jest proste w przygotowaniu i mega smaczne. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Pozostałe składniki;
  • 3 budynie śmietankowe (po 35 g każda),
  • 4 łyżki cukru,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 4-5 dużych jabłek.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na dwie części.

    Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy o lodówki na 1 godzinę.

  2. Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

    Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.
    Wlewamy do mleka, cały czas mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy budyń zacznie się gotować zdejmujemy z palnika.

  3. Jabłka obieramy i kroimy w piórka.

    Na blaszkę 20/30 cm wykładamy jedną część ciasta.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut.
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, budyń i drugą części ciasta.


    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń