Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce).
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy.
Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim spód blachy. Kolejno wylewamy ciepły nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy przygotowanym wcześniej rabarbarem.
( można również na kruche ciasto wyłożyć rabarbar i dopiero wyłożyć ciepły budyń ).
Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika. i ścieramy po całości blaszki na tarce jarzynowej.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Ciasto przechowuje w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.Jest niezwykle kruche i aromaty...
Odsłon: 1486
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18785
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3410
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3099
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 159
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 84
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 18785
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3410
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 3099
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, dlatego przygotuj ten ma...
Odsłon: 159
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 84
Składniki
Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy. Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim spód blachy. Kolejno wylewamy ciepły nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy przygotowanym wcześniej rabarbarem. ( można również na kruche ciasto wyłożyć rabarbar i dopiero wyłożyć ciepły budyń ). Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika. i ścieramy po całości blaszki na tarce jarzynowej. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Ciasto przechowuje w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Szybki i prosty przepis na biszkopt. Zawsze wyrasta.
Odsłon: 116
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 459