Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 11087

Dodano:

Odsłon: 8261

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Składniki

  • ---Kruche ciasto:
  • Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenną tortową)
  • Jajka 2
  • Masło 250 g
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ---Budyń:
  • Mleko 1l
  • Budyń śmietankowy 2 x 40 g
  • Mąka ziemniaczana łyżka
  • Cukier 4 łyżki
  • ---Owoce:
  • Rabarbar 500 g + łyżka cukru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników.

    Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce).

    Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

    W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy.


    Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy.

    Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim spód blachy. Kolejno wylewamy ciepły nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy przygotowanym wcześniej rabarbarem.

    ( można również na kruche ciasto wyłożyć rabarbar i dopiero wyłożyć ciepły budyń ).

    Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika. i ścieramy po całości blaszki na tarce jarzynowej.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Ciasto przechowuje w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń