Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 3715

Kruchy, słodki i rozpływający się w ustach deser dla każdego smakosza ciast.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 g
  • Masło 200 g
  • Cukier puder 100g
  • Żółtka 2 sztuki
  • Jabłka 4-5 sztuk
  • Woda 1/3 szklanki
  • Cynamon 3 łyżeczki
  • Goździki mielone 1 łyżeczka
  • Olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Na początku przygotuj kruche ciasto. Masło pokrój na małe kawałki, rozetrzyj z cukrem i mąką. Następnie wbij jajka i zagnieć. Gotowe ciasto odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.

  2. Podczas gdy ciasto się chłodzi obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 4 części (dosyć małe kawałki). Włóż je na patelnię, zalej wodą, dodaj soku z cytryny i gotuj aż jabłka zmiękną. Następnie dodaj miodu, przypraw i gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Spróbuj odparować większość wody.

  3. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim wcześniej natłuszczoną blachę. Jeśli chcesz to odłóż trochę ciasta, żeby później wykonać na wierzchu kratkę. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, wyłóż folią i grochem i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika, pozbądź się folii z grochem i umieść w nim farsz. Na górze zrób kartkę, wycinając około 2cm paski z reszty ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz jeszcze około 30 minut w tej samej temperaturze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń