Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 444

Czy szarlotka może być smaczna i zdrowa? Oczywiście! Wystarczy, że użyjecie zdrowszych zamienników białego cukru i mąki. Ewa Wachowicz zdradziła nam przepis na ten wypiek w 399 odcinku programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 250 g masła
  • 300 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.

  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.

  3. Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usunąć. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.

  5. Zimne ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem.

  6. Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń