Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką.

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1870

Dodano:

Odsłon: 2222

Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon mielony według uznania
  • Pianka:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.

  2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

  3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.

  4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.

  5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.

  6. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

  7. Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń