Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybitnie kruche ciasto, połączone z pianką na kształt mokrej bezy. Wybitnie smaczne, a przy tym znakomicie prezentujące się na talerzu. Wspaniały dodatek do kawki.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3017
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3017
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję cukier, sól i proszek do pieczenia. Na sypkich składnikach kładę masło i tnę je w paski. Dodaję jajka. Całość szybko zagniatam i formuję kulę/wałek, który tnę na dwie części. Jedna większa (ok. 60% ciasta), druga mniejsza (40% ciasta). Obie zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (możesz wsadzić na całą noc). Gdy ciasto porządnie się zmrozi, wyciągam większą jego część i ścieram na tarce (na dużych oczkach) na wyłożoną papierem blaszkę. Starte ciasto delikatnie przyklepuję i piekę ok. 15 minut w 190 st. C. Ciasto pozostawiam do wystygnięcia.
Gdy ciasto się wystudzi, zabieram się do waniliowej pianki. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując na najwyższych obrotach, wrzucam łyżkami cały cukier, cukier wanilinowy i budyń. Na samym końcu, do miksującej się masy, powoli wlewam olej. Całość przekładam na podpieczone ciasto. Na masie układam maliny i ścieram mniejszą część ciasta. Piekę w 190 st. C przez około 35 minut.