Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 902

Dodano:

Odsłon: 3882

Wybitnie kruche ciasto, połączone z pianką na kształt mokrej bezy. Wybitnie smaczne, a przy tym znakomicie prezentujące się na talerzu. Wspaniały dodatek do kawki.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g malin
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję cukier, sól i proszek do pieczenia. Na sypkich składnikach kładę masło i tnę je w paski. Dodaję jajka. Całość szybko zagniatam i formuję kulę/wałek, który tnę na dwie części. Jedna większa (ok. 60% ciasta), druga mniejsza (40% ciasta). Obie zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (możesz wsadzić na całą noc). Gdy ciasto porządnie się zmrozi, wyciągam większą jego część i ścieram na tarce (na dużych oczkach) na wyłożoną papierem blaszkę. Starte ciasto delikatnie przyklepuję i piekę ok. 15 minut w 190 st. C. Ciasto pozostawiam do wystygnięcia.


  2. Gdy ciasto się wystudzi, zabieram się do waniliowej pianki. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując na najwyższych obrotach, wrzucam łyżkami cały cukier, cukier wanilinowy i budyń. Na samym końcu, do miksującej się masy, powoli wlewam olej. Całość przekładam na podpieczone ciasto. Na masie układam maliny i ścieram mniejszą część ciasta. Piekę w 190 st. C przez około 35 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń