Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kruche ciasto ze słodką bezą i kwaśnymi porzeczkami. Dodatkowo wiórki kokosowe i pyszna kruszonka - miodzio:)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118854
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8752
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2610
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118854
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8752
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2610
Składniki
Składniki podane na blachę 30x25 cm. Zagnieść kruche ciasto: Obie mąki przesiać, dodać zimne masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, szybko zagnieść, podzielić na 2 części ( mniejszą i większą) i włożyć na 30 minut do lodówki. Większą część ciasta rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w temp. 180 st. Przestudzić.
Białka ubić na pianę, dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Na podpieczony spód wylać pianę z białek, na to równomiernie wyłożyć opłukane i osączone porzeczki, pokrojone w plasterki truskawki, wszystko posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch posypać pozostałą częścią ciasta kruchego.
Wstawić do piekarnika na ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.