Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2579
Dodano: 28.10.2009
Odsłon: 10452
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cukier zemleć na puder.
Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem puderm. Dodać masło i posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę i włożyć na godzinę do chłodziarki.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. (termoobeg) lub 180-190 (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Oderwać dwie trzecie ciasta i zetrzeć nad formą an pazurkach, po czym ugnieść, aby wytworzył się zwarty placek. Po tej czynności włożyć formę na 5 minut do chłodziarki.
Formę wyjąć i rozsmarować na niej równomiernie powidła, po czym zetrzeć na kruszonkę resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

annawk 29 października 2009Zgłoś do usunięcia
ten pozostały na fotce kawałeczek wygląda tak pieknie i tajemniczo, że sama się zkuszę zeby zrobić to ciasto, pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 28 października 2009Zgłoś do usunięcia
O rety! Kadrowanie Smakera ucięło mi zdjęcie. No cóż niedługo znowu piekę to ciasto to dodam nowe.1 Kto głosował? | Odpowiedz