Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie smaczne ciasto z truskawkami i budyniową pianką na kruchym spodzie. Przepis na ten cudowny wypiek pochodzi z przepiśnika babci Irenki, która obowiązkowo przygotowywała ten cymes, kiedy przygodziło lato. Do ciasta można dodać truskawki lub zastąpić je np.: rabarbarem, malinami, wiśniami, brzoskwiniami lub morelami.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 165
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 198
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 954
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3096
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 284
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 165
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 198
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 954
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3096
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 284
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzyj na tarce, dodaj żółtka i cukier puder. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, podziel ją na dwie nierówne części.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyściel papierem do pieczenia. Większą część ciasta zatrzyj na tarce i rozsyp na dnie tortownicy. Pozostałą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni prze około 15 minut (do zrumienienia góry). Następnie wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie miksowania do białek dodawaj stopniowo cukier. Mikser odstaw na bok. Dodaj dwa budynie w proszku. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj małym strumieniem olej. Ponownie wymieszaj składniki do połączenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki.
Puszystą budyniową piankę wyłóż na podpieczony, przestudzony spód ciasta. Na górę wyłóż owoce. Z lodówki wyciągnij kawałek schłodzonego ciasta. Zetrzyj je na tarce i przykryj nim truskawki.
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut do zrumienienia góry.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Odstaw do przestudzenia. Przed podaniem gotowy wypiek możesz udekorować cukrem pudrem.