Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie smaczne ciasto z truskawkami i budyniową pianką na kruchym spodzie. Przepis na ten cudowny wypiek pochodzi z przepiśnika babci Irenki, która obowiązkowo przygotowywała ten cymes, kiedy przygodziło lato. Do ciasta można dodać truskawki lub zastąpić je np.: rabarbarem, malinami, wiśniami, brzoskwiniami lub morelami.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2619
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20114
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 713
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7141
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2619
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20114
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 562
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 713
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7141
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzyj na tarce, dodaj żółtka i cukier puder. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, podziel ją na dwie nierówne części.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyściel papierem do pieczenia. Większą część ciasta zatrzyj na tarce i rozsyp na dnie tortownicy. Pozostałą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni prze około 15 minut (do zrumienienia góry). Następnie wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie miksowania do białek dodawaj stopniowo cukier. Mikser odstaw na bok. Dodaj dwa budynie w proszku. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj małym strumieniem olej. Ponownie wymieszaj składniki do połączenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki.
Puszystą budyniową piankę wyłóż na podpieczony, przestudzony spód ciasta. Na górę wyłóż owoce. Z lodówki wyciągnij kawałek schłodzonego ciasta. Zetrzyj je na tarce i przykryj nim truskawki.
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut do zrumienienia góry.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Odstaw do przestudzenia. Przed podaniem gotowy wypiek możesz udekorować cukrem pudrem.