Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie smaczne ciasto z truskawkami i budyniową pianką na kruchym spodzie. Przepis na ten cudowny wypiek pochodzi z przepiśnika babci Irenki, która obowiązkowo przygotowywała ten cymes, kiedy przygodziło lato. Do ciasta można dodać truskawki lub zastąpić je np.: rabarbarem, malinami, wiśniami, brzoskwiniami lub morelami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzyj na tarce, dodaj żółtka i cukier puder. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, podziel ją na dwie nierówne części.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyściel papierem do pieczenia. Większą część ciasta zatrzyj na tarce i rozsyp na dnie tortownicy. Pozostałą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni prze około 15 minut (do zrumienienia góry). Następnie wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie miksowania do białek dodawaj stopniowo cukier. Mikser odstaw na bok. Dodaj dwa budynie w proszku. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj małym strumieniem olej. Ponownie wymieszaj składniki do połączenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki.
Puszystą budyniową piankę wyłóż na podpieczony, przestudzony spód ciasta. Na górę wyłóż owoce. Z lodówki wyciągnij kawałek schłodzonego ciasta. Zetrzyj je na tarce i przykryj nim truskawki.
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut do zrumienienia góry.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Odstaw do przestudzenia. Przed podaniem gotowy wypiek możesz udekorować cukrem pudrem.