Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16414
Dodano: 28.05.2018
Odsłon: 4254
5-6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Maudie 29 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Rewelacyjne ciacha :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Kolejny fajny przepis u Ciebie z wykorzystaniem mięty i cukru miętowego :)Świetnie muszą smakować z herbatą :D Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 28 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy pomysł na herbatniki, wart wypróbowania. Szczególnie, że mięta świetnie orzeźwia w upały:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz