Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz słodkie, bliskowschodnie desery, z pewnością zachwyci cię przysmak o nazwie pürüzyen – kruche rogaliki z pistacjami przygotowane z ciasta francuskiego. Apetyczne podkówki możesz wypełnić także masą z innych orzechów, np. włoskich. A jeśli uznasz taki deser za zbyt kaloryczny, zastąp część masy orzechowej np. ugotowaną i zblendowaną marchewką!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3227
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3227
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Zmiel pistacje w malakserze na piasek. Odłóż około 2 łyżki do dekoracji. W ten sam sposób zmiel migdały. Połącz je w miseczce z pistacjami. Do mielonych orzechów dodaj cukier puder, cukier z wanilią i 1 białko. Wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę (taką, jak masa marcepanowa). Jeśli będzie zbyt sypka, dodaj jeszcze jedno (niekoniecznie całe) białko.
Rozkrój arkusz ogrzanego do temperatury pokojowej ciasta francuskiego na 8 prostokątów. Każdy lekko rozwałkuj. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokątów ułóż wałeczki masy orzechowej. Pozwijaj prostokąty ciasta w rulony, sklej wzdłuż brzegu. Ruchem toczącym (tak, jak wałeczek plasteliny) rozciągnij rulon na długość około 18-20 cm. Zawiń w podkówkę.
Posmaruj podkówki rozkłóconym jajkiem. Zanurz na chwilę w rozsypanym na talerzu cukrze (tak, by stworzył chrupiącą posypkę). Ułóż gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C (lub 165°C, jeśli używasz termoobiegu). Piecz przez około 25-30 minut – aż rogaliki staną się złociste.
Gdy rogaliki lekko przestygną, zanurz ich końce w kremie czekoladowym, a następnie w reszcie zmielonych pistacji. Odłóż do całkowitego wystudzenia.