Do góry

Desery Przepis na:

Kruche serduszka na walentynki

Kruche serduszka na walentynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 286

Smaczne i kruche ciasteczka, które możemy upiec swoim bliskim na różne okazję. Wykrawamy dowolne kształty na jakie mamy czas i ochotę. Polecam na nadchodzące walentynki

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10-15 dag cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło miksujemy, dodajemy puder i jajka. Gdy będą utarte przesiewamy mąkę z proszkiem. Chwilkę miksujemy a następnie zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na 2 części: Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Osobno zagniatamy, chowamy do woreczków i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

    Następnie połowę białego ciasta cienko wałkujemy, małą foremką wykrawamy serduszka, robimy odstępy (odkładamy je)
    Połowę ciemnego ciasta również wałkujemy na tą samą grubość. Tą samą foremką również w odstępach wykrawamy serduszka.

    Do jasnego ciasta przekładamy ciemne serduszka, do ciemnego- jasne.
    Możemy delikatnie przejechać wałkiem. Dużą foremką wykrawamy ciastka w kształcie serca.
    Układamy na blaszce i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.
    Pozostałe części ciasta lekko zagniotłam i zrobiłam mozaikowe serca.
    Jeśli nie chce nam się bawić, możemy osobno wykrawać ciastka jasne i ciemne.
    Możemy również posmarować upieczone ciastka marmoladą i zlepić do siebie. Smacznego :)

    Ciastka wyszły dość słodkie, więc następnym razem dodam tylko 10 dag pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń