Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego rarytasu, zachęcamy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy zrobić karmel i połączyć go z podprażonymi ziarnami sezamu. Brzmi skomplikowanie? Nic podobnego, trzymaj się przepisu, a gwarantujemy, że sezamki wyjdą smaczniejsze niż te ze sklepu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33310
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9710
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33310
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9710
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Składniki
Sezam podpraż na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Gdy poczujesz uwalniający się aromat i zobaczysz, że ziarna nabierają złotego koloru wyłącz palnik i odstaw do ostygnięcia.
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu do połączenia się składników. Następnie wsyp uprażone ziarna sezamu i zamieszaj.
Gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, wygładź z wierzchu i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy karmel z sezamem zastygnie pokrój na małe prostokąty. Sezamki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.