Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego rarytasu, zachęcamy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy zrobić karmel i połączyć go z podprażonymi ziarnami sezamu. Brzmi skomplikowanie? Nic podobnego, trzymaj się przepisu, a gwarantujemy, że sezamki wyjdą smaczniejsze niż te ze sklepu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10045
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2685
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 686
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3919
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10045
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2685
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 686
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3919
Składniki
Sezam podpraż na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Gdy poczujesz uwalniający się aromat i zobaczysz, że ziarna nabierają złotego koloru wyłącz palnik i odstaw do ostygnięcia.
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu do połączenia się składników. Następnie wsyp uprażone ziarna sezamu i zamieszaj.
Gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, wygładź z wierzchu i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy karmel z sezamem zastygnie pokrój na małe prostokąty. Sezamki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.