Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z budyniową pianką i owocami

Kruche z budyniową pianką i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1725

Dodano:

Odsłon: 643

Pyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce.Chyba wszyscy je znają. Jest przepyszne.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40 g )
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche z budyniową pianką i owocami

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem i cukrem wysypać na stolnicę, wymieszać. Dodać margarynę i wysiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.
    Podzielić na dwie części, mniejszą i większą.
    Tak przygotowane ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową
    i schłodzić w zamrażalniku, około godzinę

  2. Większą część ciasta, zetrzeć na tarce, na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Delikatnie docisnąć dłonią.
    Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut.
    Zostawić do wystudzenia.
    Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypywać cukier,
    cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń. zmiksować tylko chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Pianę wyłożyć na przestudzone ciasto.
    Na pianę wyłożyć owoce. (miałam borówki) Lekko docisnąć.

  3. Na wierzch, zetrzeć mniejszą część ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
    40-45 minut. To już zależy od piekarnika.

  4. Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń