Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 78

Ciacho świetnie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem ciepłego mleka. Do wypieku można wykorzystać mrożony rabarbar.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • Masło 250 g
  • Cukier 100 g
  • żółtko jaja kurzego 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • woda zimna 1 łyżka
  • rabarbar 600 g
  • cukier 3 łyżki
  • białko jaja kurzego 5 szt.
  • Cukier 220 g
  • sól 1 szczypta
  • kisiel poziomkowy 1 opakowanie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Przygotowanie

  1. Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i łyżkę wody. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje 2/3 i 1/3 ciasta, osobno zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Blaszkę (u mnie 26 cm x 20 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Na spód zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 schłodzonego ciasta zachowując wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto ułożyć rabarbar. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista, dodać kisiel (proszek) i krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na rabarbar i równo rozsmarować. Na pianę zetrzeć pozostałą 1/3 zmrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec przez ok. 50-55 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę (góra-dół) aby ciasto ładnie się zarumieniło. Ciasto przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.

  3. Rady: Spód ciasta można wcześniej podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach na grzałce góra-dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń