Do góry

Desery Przepis na:

Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1209

Dodano:

Odsłon: 31750

pyszne ciasto, można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej, rozpływa się w ustach, a robi się szybko

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, zimny tłuszcz zetrzeć na tarce, dodać drożdże roztarte z cukrem, żółtka, śmietanę, zarobić ciasto i dać na noc do lodówki.

  2. Do masy makowej dodać ubite białka i bułkę tartą, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 porcji, każdą rozwałkować w cienki prostokąt, posmarować makiem, zwinąć w roladki i po 3 ułożyć na blaszce. Podczas pieczenia ciasto rośnie, piec w temp 180" ok 40 min. Zimne posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 17 września 2012 Ślinka cieknie na sam widok!! ach.. ja mam 2 lewe ręce do ciast na słodko i tych pierogowych... ;-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 września 2012 Śliczne i dekoracyjne, ja bym chyba piekła je po 2 sztuki i podawała na talerzu pokrojone jak 2 ślimaczki ;). Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, gdyż nie przepadam za typowym drożdżowym, a to wygląda świetnie, elastyczne, nie popękane. Chyba można zrobić z niego zwykłą pojedynczą dużą roladę ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 września 2012 Wyglądają megaapetycznie.Itryguje mnie to ciasto krucho drożdżowe..5..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń