Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek ze śliwkami i pianką malinową.

Kruchy placek ze śliwkami i pianką malinową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19240

Dodano:

Odsłon: 5273

Sezon na śliwki trwa oraz na wypieki ciast z owocami sezonowymi. Polecam kruchy placek ze śliwkami z malinową pianką.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szklanka 250 ml
  • mąka krupczatka 2 szklanki 2 x 250 ml
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • margaryna Kasia 25 dag
  • żółtka kurze 3 szt.
  • śliwki 10 szt.
  • Pianka:
  • białka z 3 kurzych jajek
  • kisiel malinowy z cukrem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników oprócz śliwek, zagniatamy ciasto.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą 1/3 i większą 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

  3. Większą część ciasta równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 30/25/6 cm.

  4. Na wyłożone ciastem dno formy układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry.

  5. Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania dodajemy stopniowo kisiel z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na wierzch ciasta.

  6. Całość posypujemy startym zmrożonym ciastem.

  7. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  8. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na porcję.
    Ja nie posypywałam ciasta cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń