Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21264
Dodano: 11.12.2018
Odsłon: 7386
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao, a trzecią zostawić, jaka jest. Ciasta dobrze schłodzić, najlepiej wkładając owinięte folią do zamrażalnika na kilkanaście minut
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenieść rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Posmarować powidłami, na nie wyłożyć połowę piany z białek.
Na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z białek, posypać orzechami i rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta.
Ciasto piec w 170 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 11 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Kruche w takiej wersji pyszota :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 11 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne takie kruche ciasto.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 11 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Moje klimaty, znam to ciasto bardzo dobrze :)Jest przepyszne, a powidła dodają tylko kropkę nad "i" :D
Super, ode mnie +5 :) Odpowiedzi: 2 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz