Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na słodką halloweenową przekąskę.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 521
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1558
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8960
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 521
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1558
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8960
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i razem miksujemy, stopniowo dodając rozkłócone żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy.
Formę na muffinki z płytkimi otworami smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem napełniamy otwory. Jeśli nie mamy formy, ciasto wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka. Między ciasteczkami zachowujemy ok. 2 cm odstępy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st., wstawiamy formę na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka odstawiamy na 10 min. do przestudzenia.
Czerwona polewa: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się roztopi, nie dopuszczając do zagotowania. Gdy czekolada ze śmietaną dokładnie się połączy, dodajemy barwnik spożywczy aż uzyskamy pożądany kolor. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Polewamy ciastka, imitując krwawe smugi. Na wierzchu układamy opłatkowe ozdoby i odstawiamy do zastygnięcia polewy.