Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 200
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 845
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666449
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 200
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 845
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666449
Składniki
Galaretkę rubinowa rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki żeby stężała. Tak samo zrobić z galaretką niebieską. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Wymieszać razem mąkę pszenną, wodę, mleko, jajko, kakao, cukier. Odstawić na ok 15 min pod ściereczką. Usmażyć małe naleśniki. Ilość potrzebnych naleśników zależy od wielkości tortownicy. Ja zużyłam 13 naleśników. Tortownica o średnicy 21 cm. Ułożyć naleśniki po ścianach tortownicy tak, żeby częściowo leżały na dnie i częściowo wystawały poza tortownicę. Dno tortownicy też wyłożyć naleśnikiem, tak żeby nie było dziury. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić żeby lekko stężała. Ubić na sztywno śmietanę. Mieszając dodawać serek mascarpone, cukier puder, sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko dobrze połączyć. Na naleśniki w tortownicy wyłożyć ok połowę masy śmietanowej. Następnie nakładać po łyżce masy na pozostałe naleśnik. Dokładać winogrona, pokrojone w kostkę brzoskwinie, galaretkę rubinową, niebieską i formować sakiewki. Umieszczać je w tortownicy, wciskając nieco w masę śmietanową. Następnie sakiewki przykryć pozostałą masą śmietanową. Przykryć wystającymi z tortownicy naleśnikami. Na środku też położyć naleśnik, żeby nie było dziury. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz tortownicy i udekorować bitą śmietaną i galaretkami, winogronami i brzoskwiniami. Smacznego.