Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 30
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8614
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 30
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8614
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Składniki
Galaretkę rubinowa rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki żeby stężała. Tak samo zrobić z galaretką niebieską. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Wymieszać razem mąkę pszenną, wodę, mleko, jajko, kakao, cukier. Odstawić na ok 15 min pod ściereczką. Usmażyć małe naleśniki. Ilość potrzebnych naleśników zależy od wielkości tortownicy. Ja zużyłam 13 naleśników. Tortownica o średnicy 21 cm. Ułożyć naleśniki po ścianach tortownicy tak, żeby częściowo leżały na dnie i częściowo wystawały poza tortownicę. Dno tortownicy też wyłożyć naleśnikiem, tak żeby nie było dziury. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić żeby lekko stężała. Ubić na sztywno śmietanę. Mieszając dodawać serek mascarpone, cukier puder, sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko dobrze połączyć. Na naleśniki w tortownicy wyłożyć ok połowę masy śmietanowej. Następnie nakładać po łyżce masy na pozostałe naleśnik. Dokładać winogrona, pokrojone w kostkę brzoskwinie, galaretkę rubinową, niebieską i formować sakiewki. Umieszczać je w tortownicy, wciskając nieco w masę śmietanową. Następnie sakiewki przykryć pozostałą masą śmietanową. Przykryć wystającymi z tortownicy naleśnikami. Na środku też położyć naleśnik, żeby nie było dziury. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz tortownicy i udekorować bitą śmietaną i galaretkami, winogronami i brzoskwiniami. Smacznego.