Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,delikatne ciasto,bez pieczenia.Zrobiłam po raz pierwszy i wszyscy się zajadali:)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 57
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Mleko skondensowane gotujemy ok. 2-3 godziny,po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy.Zamiast gotować mleko można dać gotową masę krówkową. Krem karpatkowy przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i wcześniej namoczoną,roztopioną i rozpuszczoną żelatyną.Można do śmietany dodać odrobinę cukru pudru(ja nie dodawałam i była słodka).
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową,układamy warstwę herbatników,smarujemy karmelem z mleka lub masą krówkową,po czym znów herbatniki,a na to krem karpatkowy.
Następna kolejna warstwa herbatników i na nią śmietana.Całość delikatnie posypać startą czekoladą.Wstawić na 4 godziny do lodówki.Najlepsze następnego dnia,gdy herbatniki zmiękną.
Rada:Zamiast jednej warstwy herbatników można dać warstwę krakersów i też będzie pyszne.Mleko skondensowane zamiast gotować 2-3 godziny(tak było w oryginalnym przepisie),otwieramy,wlewamy do garnka i na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy,aż zgęstnieje lub dajemy masę krówkową.