Do góry

Desery Przepis na:

Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami

Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 769

Dodano:

Odsłon: 6715

Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a na wierzchu... gruszki w miodzie, delikatnie wieńczące deser.

Składniki

  • KUKURYDZIANY SPÓD:
  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • JAGLANY ,,BUDYŃ":
  • 2,5 szklanki mleka
  • 50 g płatków jaglanych
  • łyżka skrobi lub budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • 3 średniej wielkości gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk.
    Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

  2. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym, zimnym mleku rozmieszać łyżkę skrobi/budyniu. Do gotującego się mleka wsypać płatki jaglane i natychmiast obniżyć moc palnika. Trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż masa lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować.


  3. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny.
    Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń. Ułożyć gruszki, polać miodem, a następnie wysmarować żółtkiem (ładnie się zezłocą). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
    Ostudzić. Tartę przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń