Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 769
Dodano: 29.09.2015
Odsłon: 6715
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk.
Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym, zimnym mleku rozmieszać łyżkę skrobi/budyniu. Do gotującego się mleka wsypać płatki jaglane i natychmiast obniżyć moc palnika. Trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż masa lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń. Ułożyć gruszki, polać miodem, a następnie wysmarować żółtkiem (ładnie się zezłocą). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
Ostudzić. Tartę przechowywać w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 29 września 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajne połączenie <31 Kto głosował? | Odpowiedz