Amerykany wielu osobom przypominają dzieciństwo i babcine wypieki. Choć niektórym może przeszkadzać zapach amerykanów, to po upieczeniu już go w ogóle nie czuć. A grzechem jest nie skosztować tych mięciutkich i pulchnych ciastek, pokrytych słodko-kwaśnym lukrem. Wystarczy jedynie kilka składników i kwadrans pieczenia. Koniecznie spróbuj!
Kultowe ciastka Amerykany
Składniki
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 2 czubate łyżeczki amoniaku
Lukier
- 360 g cukru pudru
- 100 ml gorącej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 2 czubate łyżeczki amoniaku
Lukier
- 360 g cukru pudru
- 100 ml gorącej wody
- 3 łyżki soku z cytryny

Etapy przygotowania
Masło roztop i ostudź. Mleko zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę z cukrem i amoniakiem. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlej tłuszcz i ponownie zmiksuj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj po 2 łyżki na jedno ciastko. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz amerykany przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Przygotuj lukier. W miseczki wsyp cukier puder. Zalej wodą i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Lukier nakładaj pędzlem silikonowym na płaską stronę ciasteczek.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 26

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 250

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 488

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 259
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 26

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 250

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 488

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 259



Składniki
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 2 czubate łyżeczki amoniaku
- 360 g cukru pudru
- 100 ml gorącej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Masło roztop i ostudź. Mleko zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę z cukrem i amoniakiem. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlej tłuszcz i ponownie zmiksuj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj po 2 łyżki na jedno ciastko. Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza i piecz amerykany przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Przygotuj lukier. W miseczki wsyp cukier puder. Zalej wodą i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Lukier nakładaj pędzlem silikonowym na płaską stronę ciasteczek.