Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21794
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 452
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21794
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 452
Składniki
Pszenicę zalać zimną wodą i zostawić na noc, rodzynki zalać gorącą wodą z aromatem rumowym lub rumem i również zostawić na noc.
Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na ok. godzinę, po tym czasie odcedzić i zmielić, dodać do niego łyżkę miodu i aromat migdałowy. Orzechy posiekać, sparzyć w gorącej wodzie (ok. 5 minut). Odcedzić orzechy i rodzynki, odlać wodę z pszenicy, przepłukać ją i gotować do miękkości (u mnie gotowała się niecałą godzinę więc najlepiej sprawdzać).
Do dużego garnka wrzucić orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cały czas mieszając podgrzać tak aby miód się rozpuścił i pokrył bakalie. Odstawić do wystudzenia.
Do bakalii dodać mak i dobrze wymieszać.
Dodać wystudzoną pszenicę i dokładnie wymieszać. Ma być świątecznie i słodko dlatego można jeszcze dodać miodu i innych bakalii (do mojej dodałam jeszcze namoczone wcześniej daktyle).