Do góry

Desery Przepis na:

Kutia orkiszowa

Kutia orkiszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 404

To mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam!

Składniki

  • 0,5 kg orkiszu
  • 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu
  • 0,5 kg miodu
  • po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orkisz zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zlej wodę, przełóż go do garnka, zalej nową wodą i gotuj do jego miękkości

  2. Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce, lub jak mój, zalej gorącym mlekiem i chwilę zagotuj razem ( wg przepisu na opakowaniu na maku)

  3. Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.

  4. Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 grudnia 2017 Po wczorajszych "szaleństwach" przy stole, dziś lekki post ;)
Taką kutię, to na jutro sobie zostawię, bo wszystko, co pyszne, trzeba długo celebrować xD
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń