Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa świąteczna bożonarodzeniowa pochodząca z kuchni kresowej zmodyfikowana w mojej wersji z makaronem zamiast pszenicy.
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 68
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 50
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 157
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 68
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 50
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 157
Składniki
Wieczorem gotujemy mleko, a następnie gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia mak odcedzamy na sicie i pozostawiamy, aż się całkiem odsączy z mleka, a następnie przekręcamy go przez maszynkę trzy razy.
Następnie gotujemy makaron jak zwykle, ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miski.
Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. W ten sposób da się łatwo skórki usuwać. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy. Skórkę pomarańczową siekamy. Następnie wszystkie bakalie dodajemy do miski, w której jest makaron.
Na końcu wlewamy miód, mieszamy. Przekładamy do ładnej miski i chowamy do lodówki. Kutia najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Smacznego :-)