Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa świąteczna bożonarodzeniowa pochodząca z kuchni kresowej zmodyfikowana w mojej wersji z makaronem zamiast pszenicy.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Składniki
Wieczorem gotujemy mleko, a następnie gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia mak odcedzamy na sicie i pozostawiamy, aż się całkiem odsączy z mleka, a następnie przekręcamy go przez maszynkę trzy razy.
Następnie gotujemy makaron jak zwykle, ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miski.
Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. W ten sposób da się łatwo skórki usuwać. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy. Skórkę pomarańczową siekamy. Następnie wszystkie bakalie dodajemy do miski, w której jest makaron.
Na końcu wlewamy miód, mieszamy. Przekładamy do ładnej miski i chowamy do lodówki. Kutia najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Smacznego :-)