Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa świąteczna bożonarodzeniowa pochodząca z kuchni kresowej zmodyfikowana w mojej wersji z makaronem zamiast pszenicy.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 99
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1951
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9784
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 99
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1951
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9784
Składniki
Wieczorem gotujemy mleko, a następnie gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia mak odcedzamy na sicie i pozostawiamy, aż się całkiem odsączy z mleka, a następnie przekręcamy go przez maszynkę trzy razy.
Następnie gotujemy makaron jak zwykle, ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miski.
Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. W ten sposób da się łatwo skórki usuwać. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy. Skórkę pomarańczową siekamy. Następnie wszystkie bakalie dodajemy do miski, w której jest makaron.
Na końcu wlewamy miód, mieszamy. Przekładamy do ładnej miski i chowamy do lodówki. Kutia najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Smacznego :-)