Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa świąteczna bożonarodzeniowa pochodząca z kuchni kresowej zmodyfikowana w mojej wersji z makaronem zamiast pszenicy.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 277
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 145
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 378
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1546
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 277
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 145
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 378
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1546
Składniki
Wieczorem gotujemy mleko, a następnie gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia mak odcedzamy na sicie i pozostawiamy, aż się całkiem odsączy z mleka, a następnie przekręcamy go przez maszynkę trzy razy.
Następnie gotujemy makaron jak zwykle, ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miski.
Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. W ten sposób da się łatwo skórki usuwać. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy. Skórkę pomarańczową siekamy. Następnie wszystkie bakalie dodajemy do miski, w której jest makaron.
Na końcu wlewamy miód, mieszamy. Przekładamy do ładnej miski i chowamy do lodówki. Kutia najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Smacznego :-)