Do góry

Desery Przepis na:

Kutia z makaronem

Kutia z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1805

Dodano:

Odsłon: 4902

Potrawa świąteczna bożonarodzeniowa pochodząca z kuchni kresowej zmodyfikowana w mojej wersji z makaronem zamiast pszenicy.

Składniki

  • 850 ml mleka
  • 500 g suchego maku
  • 250 g makaronu nitki
  • 500 ml płynnego miodu
  • 200 g migdałów
  • 200 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem gotujemy mleko, a następnie gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na całą noc.

  2. Następnego dnia mak odcedzamy na sicie i pozostawiamy, aż się całkiem odsączy z mleka, a następnie przekręcamy go przez maszynkę trzy razy.

  3. Następnie gotujemy makaron jak zwykle, ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przekładamy do miski.

  4. Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. W ten sposób da się łatwo skórki usuwać. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy. Skórkę pomarańczową siekamy. Następnie wszystkie bakalie dodajemy do miski, w której jest makaron.

  5. Na końcu wlewamy miód, mieszamy. Przekładamy do ładnej miski i chowamy do lodówki.
    Kutia najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń