Do góry

Desery Przepis na:

Łaciata marchewka

Łaciata marchewka

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1055

Dodano:

Odsłon: 6640

Trudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki :) To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego trzeba spróbować. No i dodatkowa zaleta jest taka, że łaciatą marchewkę przygotujesz w 30 minut :)

Składniki

  • 2 szklanki tartej marchewki (3 spore marchewki)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • Bakalie
  • ½ czekolady
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
    Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
    2/3 ciasta wykładam do blaszki (30x20 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto, a następnie rozprowadzam patyczkiem tworząc „mazaje”.
    Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
    Kiedy ciasto wystygnie, polewam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń