Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łaciate ciasto z czereśniami
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 43
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 20111
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 1065
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 43
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 20111
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 1065
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy Do miski przekładamy jajka oraz cukier i ubjamy całość mikserem kilka minut na białą, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy połowę przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej, wodę gazowaną oraz wsypujemy pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać lub krótko zmiksować. Do drugiej dodać łyżkę mąki pszennej. Ciasto wylewać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia naprzemiennie raz jasna, raz ciemna tak na 4-5 razy. Dodatkowo można zrobić kilka wzorków po cieście za pomocą wykałaczki. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane wydrylowane czereśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!