Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łaciate ciasto z czereśniami
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 109
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 298
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1189
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 902
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 109
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 139
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 298
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1189
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 902
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy Do miski przekładamy jajka oraz cukier i ubjamy całość mikserem kilka minut na białą, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy połowę przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej, wodę gazowaną oraz wsypujemy pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać lub krótko zmiksować. Do drugiej dodać łyżkę mąki pszennej. Ciasto wylewać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia naprzemiennie raz jasna, raz ciemna tak na 4-5 razy. Dodatkowo można zrobić kilka wzorków po cieście za pomocą wykałaczki. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane wydrylowane czereśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!