Do góry

Desery Przepis na:

Lamingtony(kokosanki)

Przepis dnia 2016-01-07
Lamingtony(kokosanki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3149

Dodano:

Odsłon: 3678

Przecież kokosanki to jeden z prostszych przepisów, czyli w sam raz na to cale zabieganie. Nagle mój wzrok przyciągnęły kokosanki czekoladowe, czyli tzw. lamingtony. Nie żebym o nich nie słyszała, nawet parę razy zapisywałam przepis na nie. Wiedziałam, ze podjęłam się zadania ambitnego, a przynajmniej pracochłonnego. No ale nie mogłam inaczej, czasem coś trzeba zrobić i koniec. Dla spokoju ducha, samozaspokojenia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • kilka kropel olejku migdałowego lub łyżeczka ekstraktu
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu sztucznego (lub syropu klonowego, czy golden syroupu)
  • Polewa:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru zwykłego
  • 150 ml mleka pełnotłustego
  • 50 – 60 g kakao
  • + opakowanie wiórków kokosowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jajku i aromat/ekstrakt. Make przesiewamy z proszkiem. Do masy dodajemy na przemian mleko i mąkę oraz miód. Ciasto będzie dosyć leiste – takie ma być. Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozprowadzamy po niej ciasto. Pieczemy 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem. Przed oblewaniem w czekoladzie studzimy.

  2. Masło kroimy w kawałki. Cukier i mleko umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy masło i czekamy aż to się rozpuści, na końcu dodajemy przesiane kakao i mieszamy pilnując aby polewa się nie przypaliła. Lekko ja studzimy.

  3. Ciasto kroimy w sześciany lub prostopadłościany. Na talerzyku rozlewamy 1 – 2 łyżki polewy i maczamy w niej taki kawałeczek a następnie „panierujemy” w miseczce z wiórkami. Gotowe ciastka odstawiamy, aby czekolada nieco zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń