Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 12787

Bardzo łatwy przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami i śliwkami, cynamonem i orzechową kruszonką. Pycha!

Składniki

  • 6 brzoskwiń, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki lub kostkę
  • 5-6 śliwek, bez pestek i pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 szklanki mąki
  • Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze ciasta)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 2/3 szklanki mąki
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki masła, w temperaturze pokojowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 26 cm.

  2. Pokrojone brzoskwinie i śliwki umieść w misce, zasyp mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

  3. W celu zrobienia ciasta, w misce miksera umieść jajka i cukier i ubijaj do otrzymania gęstej i jasnej masy. Wmieszaj ekstrakt z wanilii i cynamon, następnie powoli mieszając dodawaj mąkę, aż do otrzymania jednolitego ciasta.

  4. W celu zrobienia kruszonki w miseczce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Dodaj masło i mieszaj do otrzymania charakterystycznych grudek.

  5. Do przygotowanej tortownicy równomiernie wyłóż owoce, a na nieg ciasto. Pomóż sobie łyżką lub szpatułką, by ciasto też dostało się między brzoskwinie, po czym posyp całość kruszonką.

  6. Piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło, więc jeśli środek zrówna się wysokością z brzegami, to ciasto jest już gotowe. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy, odstaw do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń