Do góry

Desery Przepis na:

Łatwy deser creme brulee bez palnika

Łatwy deser creme brulee bez palnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 280

Wspaniały francuski deser przykryty warstwą kruchego karmelu

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki
  • Karmel:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił.

    Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

  2. Karmel:
    Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń