Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały francuski deser przykryty warstwą kruchego karmelu
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11726
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1275
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12353
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3139
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11726
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1275
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12353
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3139
Składniki
Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił. Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Karmel: Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!