Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały francuski deser przykryty warstwą kruchego karmelu
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił. Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Karmel: Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!