Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 242
Dodano: 20.12.2011
Odsłon: 4864
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
ubić pianę z białek ze szczyptą soli
dodać cukier, zmiksować
dodać żółtka, miksować uporczywie :)
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, albo miksować na niższych obrotach (łyżki mąki powinny być mniej więcej takie same jak łyżki cukru, a więc nie bardzo czubiaste).
dodać sok z cytryny i skórkę - ich aromat przełamuje słodycz ciasta. Można też dodać odrobinę cynamonu albo parę kropli ulubionych aromatów, ale to nie jest konieczne.
wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, do pieca na 35-45 minut, 180-190 stopni, można sprawdzać patyczkiem. Wierzch ma być ciemnozłoty
Ciasto jest tak leciutkie, że toną w nim owoce, jeśli chcielibyśmy je dodać. Mnie to nie przeszkadzało, ale uprzedzam :) Ale świetne jest, gdy się je przekroi i posmaruje jakąś pyszną konfiturą albo dżemem. Znakomicie się też nadaje, po przekrojeniu na pół, na ciasto z owocami, zalanymi galaretką, jest elastyczne, nie kruszy się. Świetny biszkopt, naprawdę :) Udaje się też w prodiżu, np. na bezpiekarnikowej działce.... PS. Ja to ciasto, w zależności od potrzeb, robię też z połowy składników w niedużej keksówce: 5 łyżek mąki, 4 cukru, 3 jajka, pół łyżeczki proszku. soku i skórki też mniej
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)