Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urrrodziny! To ważna okazja, którą można i należy uczcić tortem. A pierwsze urodziny to rzecz wyjątkowa, więc postanowiłam zrobić coś innego. Moja mała jubilatka jest fanką owoców jagodowych a w szczególności borówek. Potrafi zjeść ich naprawdę sporo, dobrze bo to najzdrowsze cukierki pod słońcem! Świeże, zdrowe a w sezonie tanie! Tak więc a’la torcik bez pieczenia za to z dużą ilością borówek, na spodzie z nerkowców i jaglanki poleca się na przyjęcia i urodziny dla maluchów oraz wszystkich starszaków!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Składniki
Tortownicę, sam spód wykładamy papierem do pieczenia kładąc kawałek papieru na dół tortownicy, zakładamy i zaciskamy boczne ścianki i odcinamy nadmiar papieru.
Orzechy nerkowca mielimy w malakserze aż powstanie gładkie masło orzechowe, około 5-7 minut, pod koniec dodaj łyżkę wybranego słodzidła i jeszcze przez krótką chwilę miksuj. Dodaj ekspandowaną jaglankę (100g) i wymieszaj. Rozłóż masę na dnie tortownicy delikatnie przyciskając, wyrównaj lekko zmoczoną łyżką. Włóż do lodówki do czasu przygotowania masy borówkowej, minimum 30 minut.
300 g borówek zagotuj z 3 łyżkami wybranego słodzidła. Dodaj szklankę wody i gotuj do czasu aż borówki całkowicie się rozpadną. Jeśli nadal jednak pozostały większe kawałki owoców, zmiksuj masę lub przetrzyj przez sitko. Do gorącej jeszcze masy dodaj żelatynę i rozpuść ją. Nie gotuj ponownie!!!
Gdy tak powstała galaretka przestygnie i zacznie tężeć – zajmie to kilkanaście minut, ubij mascarpone i śmietankę przez 2-3 minuty i dodaj galaretkę borówkową. Wymieszaj delikatnie łopatką.
Masa borówkowa gotowa? Spód schłodzony? Borówki i maliny przygotowane? Jeśli tak to składamy!
Na schłodzony spód wylej połowę masy borówkowej, połóż na to 50g ekspandowanej jaglanki i 100 g borówek. Wylej na to resztę masy, wyrównaj. Górę tortu udekoruj ekspandowaną jaglanką (50 g) obsypując ją obficie wzdłuż brzegów. Ułóż maliny i borówki (jak na zdjęciu lub jak chcesz)! Schłodź torcik przez przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem i ciesz się jego smakiem w rodzinnym gronie